Sådan bygger du en træterrasse, og det koster det (Guide)

Sådan bygger du en træterrasse, og det koster det (Guide)

Drømmer du om bygge en ny lækker, stor og flot træterrasse, som du kan nyde sommeren på - og alle andre årstider for den sags skyld? Så læs med her i vores grundige guide, hvor du får brugbar og vigtig information om alt det, du skal være opmærksom på, når du går i gang med projekt træterrasse.

Af Ombyggernes håndværker
Indholdet er opdateret onsdag d. 29. september 2021 og er oprindeligt udgivet tirsdag d. 21. september 2021.

Hvad koster det at bygge en træterrasse?

Som du måske allerede har regnet ud, kan vi ikke give dig en færdig pris på lige nøjagtig din træterrasse, for den kommer helt og holdent an på en hel masse ting, som tilsammen har indflydelse på den endelige pris. Det kan du læse meget mere om i artiklen.

Et gør det selv projekt på en ca. 10 kvadratmeter stor træterrasse i materialer i mellemklassen, vil i materialer koste dig i omegnen af 5.000 - 7.000 kroner. Her er ikke medregnet arbejdsløn, for arbejdet står du jo selv for.

Har du brug for et helt gratis og uforbindende tilbud, kan du få det lige her.

Hvor hurtigt kan man bygge en træterrasse?

Er du fiks på fingrene og god til manuelt arbejde, så er det ikke et projekt, der behøver tage mange dage. En weekend eller to, alt efter hvor stor din træterrasse skal være og om du eventuelt har en venlig hjælper, der vil give en hånd med.

Du kan lave de forberedende øvelser uden at skulle i haven, dem kan du læse mere om nedenfor. Du kan også bestille træ, beton beslag og skruer, så alt er klart til byggefasen. Husk at overdække dit træ eller, hvis muligt, lægge det i din carport eller garage. Så er det ikke vådt når du skal bruge det, hvis der nu lige skulle komme en byge eller to.

Tiden kommer naturligvis også an på vejret, som vi jo ikke kan ændre meget på. Du kan ikke komme i jorden, når der er frostvejr og for meget regn giver ikke de bedste forudsætninger for at opnå et godt resultat. Det er derfor smartest at finde tid til at bygge din nye træterrasse i sommerhalvåret fra maj til september, hvor der statistisk set falder mindst nedbør.

Det kunne for eksempel være et fint projekt at gå i gang med, inden sommerferien melder sig. Så står den nye og flotte træterrasse klar og indbyder til morgenmad i det fri, lange dage i liggestolen, hyggelige aftener rundt om grillen og et glas vin i måneskinnet. Ja, man fristes næsten til at holde sin sommerferie på terrassen, så den for alvor kan blive indviet.

Forberedelse betaler sig, når du skal bygge en træterrasse

Inden du går i gang med at bygge din træterrasse, kan det godt betale sig at forberede sig. Det kræver nu alligevel lidt håndelag og gør det selv evner, at arbejde med træ. Desuden skal du været udstyret med en god tålmodighed, for det er ikke et stykke arbejde, der nærmest laver sig selv.

I forberedelsen skal du overveje følgende:

 • Hvor skal din træterrasse placeres

  Du skal overveje om du vil sol hele dagen, skygge hele dagen eller et mix af sol og skygge. Solens bane kan du ikke ændre på, så det er vigtigt at du finder den placering, der opfylder dine ønsker bedst. Alt efter huset placering på grunden og den omkringliggende bevoksning, kan det nogle gange giver mere mening, at dele terrassen op i to terrasser, med hver deres placering.

 • Hvilken størrelse skal din træterrasse have

  Størrelsen på din træterrasse kommer an på, hvad du vil bruge den til. Skal du både kunne spise, hygge og måske sole på terrassen, skal den have en vis størrelse for at kunne rumme det hele. Har du derimod bare brug for et par lækre stole og et lille bord, behøver den ikke være så stor igen. Husk dog at indregne plads til bevægelse, så du ikke altid skal ud på græsset for at komme forbi en stol eller et bord.

 • Hvilken træsort vil du helst bygge din træterrasse i

  Nogle træsorter egner sig rigtig godt til at bygge en terrasse af, mens andre måske er noget mere sarte. Husk at du altid kan bejdse træterrassen i lige den nuance, du gerne vil have.

 • Hvem kan hjælpe dig med arbejdet

  Selvom du godt selv kan klare arbejdet, kan det kan nu godt betale sig for dig, at finde en villig hjælper. Der skal bygges fundament, der skal stå i vater og det samme skal selve terrassen. Desuden kan de lange terrassebrædder være svære at løfte på plads uden lidt hjælp.

Lav en målfast tegning, inden du går i gang med arbejdet

Når du skal bygge din egen træterrasse, er det nærmest et must, at du laver en målfast tegning. Der er nemlig ikke noget der hedder på slump, når det handler om at få et godt og holdbart resultat. Du kan med fordel tegne dit hus med på tegningen, så du har det helt store overblik over projektet.

Du kan lave din plantegning i et målestoksforhold, der giver dig overblikket på et håndterbart stykke papir. Husk at skrive de vigtige mål ind på tegningen. Der findes også mange gratis tegneprogrammer på nettet, hvor du nemt kan sætte dine mål ind og printe en tegning ud med helt lige linjer.

Du kan købe manifold papir, som arkitekterne bruger, hos de fleste butikker, der sælger kontorudstyr.

Få overblik over de materialer der skal indkøbes til din træterrasse

Når du bygger en træterrasse, skal du huske, at den består af tre dele, som er:

 • Trykimprægnerede stolper der støbes fast og understøtter fundament og terrasse
 • Imprægnerede bjælker til fundament / undergulv
 • Planker til selve terrassen

Du kan ikke bygge din træterrasse direkte på jorden, derfor skal du have et underliggende fundament, som du bygger terrassen på. Kommer din terrasse til at ligge direkte op af dit hus, skal du være opmærksom på, at højden skal passe til eventuelle udgange fra huset, som en terrassedør eller en bagdør.

Hvilke materialer skal jeg vælge, for at få en holdbar træterrasse?

Der findes virkelig mange forskellige slags typer og kvaliteter af træ. Både af den slags som du skal bygge dit træfundament af og den slags, som du skal bygge din terrasse af.

Den slags træ, som du skal anvende til den underliggende trækonstruktion er ikke den dyreste form for træ. Det er ikke træ, der skal gås på eller overhovedet være synlig. Til gengæld bør i det mindste stolperne være trykimprægnerede, så de kan modstå fugten fra jorden.

Den type træ, som du vil bygge terrassen i, bør være en rimelig hård og modstandsdygtig trætype. De forskellige træsorters hårdhed angives efter Brinell skalaen med et tal med en decimal mellem 1 (blød) og 7(meget hårdt). De træer, der vokser hurtigt er blødere end de træer, der vokser langsomt.

Populære træsorter til træterrasser (hårdhed i parentes) er blandt andet:

 • Cumaru (5,9)
 • Wenge (5,6)
 • Ahorn (4,8)
 • Ask (4,1)
 • Eg (3,4)
 • Robinie (3,4)

Du kan godt bruge blødere træsorter til din terrasse. Blot er det vigtig at du ved, at de er knap så formfaste og holdbare, specielt på de store terrasser, hvor der er plads til mange havemøbler, blomsterkrukker og mennesker.

Vil du gerne bygge en miljøvenlig terrasse uden at anvende trykimprægneret træ, kan du anvende en træsort som for eksempel robinie, som er en mellemhård trætype. Den kaldes også for falsk akacie og har en utrolig god holdbarhed i forbindelse med jord på langt over 10 år og en hårdhed på 3,4 Brinell (hård). Du kan anvende robinietræ til både træfundament og til terrasseplanker. Du kan eventuelt nøjes med at bruge den som erstatning for det trykimprægnerede træ og så vælge en anden type træ til selve terrassen.

De eksotiske træsorter er ofte hårdere end de hjemlige træsorter.

Hvor meget træ skal der bruges til træterrassen?

Mængden af træ kommer naturligvis an på, hvor stor din træterrasse skal være. Selve terrassen er ikke svær at måle op og indkøbe træ til. Det er mere den underliggende konstruktion, som kan volde problemer for dig. Den fungerer på samme måde som et undergulv i din bolig.

Det vil sige, at bjælkerne lægges med et vist mellemrum og på tværs af terrasseplankernes retning. Undergulvet holdes på plads af træstolper, der graves ned i jorden og støbes fast med beton.

Stolperne, der holder det underliggende træfundament skal graves ned og støbes, normalt med en afstand på 2 - 3 meter. Når du laver den underliggende konstruktion, skal du regne med en afstand mellem bjælkerne på mellem 40 - 60 centimeter.

Afstanden afhænger af selve terrasseplankernes tykkelse. Jo tykkere de er, des mere mellemrum kan du have mellem plankerne i undergulvet. Som tommelfingerregel skal afstanden mellem plankerne være 40 cm, hvis terrasseplankerne er 10 centimeter tykke.

Med disse mål og anvisninger, har du både oversigt over hvor meget træ, der skal indkøbes og hvordan du bygger dit træfundament.

Montér fundamentet med en svag (1 cm pr meter) hældning væk fra huset, så vand kan løbe korrekt fra.

Sådan lægger du din træterrasse

Når du er færdig med den underliggende konstruktion- eller undergulvet, er du klar til at lægge dine terrasseplanker. Der er enkelte vigtige ting du skal være opmærksom på, når du lægger plankerne.

Du bør lægge alle planker med et mellemrum på minimum 10 mm. På den måde undgår du, at der dannes små vandpytter i tætte samlinger, der er med til at træet hurtigere rådner. De minimum 10 mm. gælder også ved trin, i enderne af plankerne og alle andre steder, hvor der er samlinger.

Alle planker bør skrues fast til de underliggende bjælker. Brug altid forzinkede rustfri skruer og i en længde, hvor de kan nå ca 2/3 ned i de underliggende bjælker.

Lav aldrig nedsænkede skruehuller i din træterrasse. Der kan lægge sig vand i de nedsænkede huller, der fører til råd i træet. Sørg for at skruerne har et fladt hoved og at du skruer dem i, så de er jævn med toppen af dine brædder.

Forsegl alle ender på dine terrasseplanker. Endetræ suger op mod 100 gange mere vand end overfladen gør. Ved at forsegle alle enderne undgår du, at de suger vand til sig og på sigt ødelægger din terrasse.

Husk at dine terrasseplanker skal lægges modsat retningen på dit træfundament.

Derfor skal træterrassen hæves over jorden

Jord og træ er ikke en god kombination - ligegyldigt hvor grundigt træet er imprægneret. Træ er et organisk materiale og vil i løbet af kort tid rådne eller udtørre, alt efter årstiden. Derfor skal du altid hæve en træterrasse over jordhøjde, ellers er både dine penge og alt dit hårde arbejde spildt i løbet af ganske kort tid.

Det er heller ikke muligt at lægge en holdbar træterrasse ovenpå eksisterende terrassefliser. Også her skal du hæve terrassen med en underliggende konstruktion. Du kan dog sagtens lade fliserne ligger, for de isolerer fint mod den underliggende fugt fra jorden.

Har du ikke mulighed for at hæve terrassen, bør du vælge en anden slags materiale end træ til din terrasse. Du kan lave en super flot terrasse af sten eller fliser, der sagtens kan klare den direkte kontakt med jorden.

Vælg de korrekte terrasseskruer til din træterrasse

Når du køber skruer til din terrasse, er det vigtigt at du vælger den rigtige slags. Det er ikke sikkert at dem, der står i værkstedet allerede, er egnede til montage af din træterrasse.

Du bør vælge den form for skruer, der hedder terrasseskruer, de er nemlig fremstillet lige nøjagtig til formålet. Med en terrasskrue kan du være helt sikker på, at skruen blandt andet er:

 • Fremstillet i rustfrit stål
 • Syrefast
 • Undersænket hoved
 • Udstyret med trægevind

Det er altsammen med til at sikre en lang og sund levetid for din nye træterrasse.

Husk at vælge den rigtige længde på dine terrasseskruer, så de får ordentlig fat i strøerne.

Skal jeg søge om tilladelse til at bygge en træterrasse?

Du skal ikke søge om byggetilladelse, når du bygger en træterrasse. Så længe terrassen ikke har en fast overdækning på, er der ingen krav om byggetilladelse. Har du tænkt på en fast overdækning, der er bygget sammen med eller monteret til din bolig, bør du kontakte teknisk forvaltning i din kommune for at høre, om dit projekt kræver en byggetilladelse.

I nogle tilfælde vil din overdækning nemlig betyde, at terrassen sidestilles med en udestue, som kræver byggetilladelse.

Desuden skal du være opmærksom på, om din træterrasse komme i karambolage med skel eller om du skal fjerne hæk eller planter, der står i fælles skel mod naboen. Her er der nemlig også nogle regler du skal være opmærksom på.

Som udgangspunkt kan du sagtens gå i gang med at bygge din nye, lækre træterrasse, som uden tvivl vil give dig og din familie masser af kvalitetstid, både sammen og hver for sig. Gør du dig umage med arbejdet, vil byggeriet også tilføre din bolig værdi. Det er værd at have in mente, hvis du skulle ønske at sælge på et tidspunkt.

Artiklen er skrevet af
Skriv til Frank

Frank har en professionel baggrund som tidligere håndværker, men gør sig i dag primært i egne gør det selv projekter i hjemmet og i haven. Når Frank omtaler sig selv, så er det i retning af, at han bestemt IKKE er født med 10 tommelfingre.

Bedøm denne artikel
18 stemmer, gennemsnit: 4.7 / 5