Gulvlægning, få den bedste pris pr. m2 (Inkl. priseksempler)

Vil du gerne have lagt nyt gulv i et eller flere rum derhjemme, så læs med her, hvor du kan blive meget klogere på dine muligheder. Du får også information om priser og samtidig en helt gratis mulighed for at modtage de bedste tilbud på din gulvlægning.

Af Håndværker
Indholdet er opdateret onsdag d. 26. maj 2021 og er oprindeligt udgivet tirsdag d. 11. maj 2021.

Det kan være utroligt svært at vide, lige nøjagtig hvilken type gulv du skal vælge, når du tjekker de mange muligheder for et nyt og lækkert gulv. Som udgangspunkt skal du vælge et det gulv, som opfylder de fleste af de ønsker, du har til dit nye gulv.

Du skal også vurdere, om dine evner rækker til at lægge gulvet selv eller du er bedre tjent med en professionel gulvlægger, der både er uddannet og erfaren i at lægge mange forskellige slags gulve.

Læs med og bliv meget klogere på både gulvtyper og gulvlægning.

3 gode råd til dig når du skal have lagt nyt gulv

 1. Vælg gulvtype med både hjerne og hjerte - det kan godt betale sig at tage fornuften med på råd, når du skal vælge dit nye gulv. For det kan have sine udfordringer på den lange bane, hvis du alene vælger det gulv, som i dine øjne er smukkest. Du bør også tænke ting som slidstyrke og vedligeholdelse ind i forhold til det rum, du skal have lagt dit nye gulv i.
 2. Læg et fornuftigt budget - det kan have mange fordele at kigge på nyt gulv, når du har lagt et budget hjemmefra. På den facon kan du minimere udbuddet, så du alene kigger på gulve, der holder sig indenfor dit budget. Det vil være både super ærgerligt og spild af din tid, at forelske dig i et gulv, som så viser sig at være for dyrt, når du endelig tager et kig på dit budget.
 3. Vær objektiv omkring dine evner som handyman eller -kvinde - lad være med at sætte dig selv så hårdt, at der simpelthen ikke er budget tilbage til en gulvlægger. I værste fald kan du risikere, at dine penge er tabt, fordi du ikke formår at lægge gulvet korrekt. Et nyt gulv er, uanset hvad du vælger, en stor udskrivning. Det er både dyrt og dumt at overvurdere en selv og dine evner som gulvlægger.

Prisen på gulvlægning

Der er rigtig mange faktorer, der påvirker prisen på at få lagt nyt gulv. Derfor kan det være vanskeligt at give en præcis pris på, hvad gulvlægning koster.

Gulvlægning består prismæssigt af flere dele. Det er ikke alle dele, der per definition er nødvendige. Nogle ting vil afhænge af, hvilken slags gulv du har valgt og hvor meget du selv kan eller vil står for.

 • Prisen på selve gulvet
 • Prisen på eventuel fjernelse af det nuværende gulv
 • Prisen på pålægning af det nye gulv
 • Prisen på eventuelle materialer
 • Prisen på bortskaffelse af affald

Prisen på selve gulvet afhænger naturligvis af, hvilket gulv du har valgt. Her kan priserne variere mange hundrede kroner, alt efter om du har valgt et massivt trægulv, et laminatgulv eller et vinylgulv.

Nedenfor ser du prislejet udvalgte gulvtyper

 • Trægulv (antikt): 500-700 kr. pr. m2
 • Parketgulv: 250-600 kr. pr. m2
 • Laminatgulv: 200-400 kr. pr. m2

Selve gulvlægningen og nødvendige materialer vil også variere i pris, afhængig af gulvtype, rum, underlag, etc. Her kan prisen variere på både gulvlæggerens timeløn og timeforbrug og den mængde materialer, der skal anvendes til din opgave.

Derfor er det nærmest umuligt at give en pris, der er dækkende for en specifik opgave. Derfor kan det være meget nemmere og hurtigere at få de bedste tilbud på lige netop din opgave.

Det er nemt, hurtigt, helt gratis og ganske uforpligtende at modtage tilbud fra professionelle gulvlæggere.

Indtast, så detaljeret som muligt, den opgave du gerne vil have udført, dine personlige oplysninger og send din forespørgsel ind.

Jo mere du selv kan stå for, des billigere bliver prisen på din gulvlægning.

Oversigt over de gængse former for gulvbelægning

Her får du en oversigt over de mest almindelige former for gulve og deres forskellige fordele og ulemper. Det kan gøre dig lidt klogere på, hvad der er vigtigt for dig, når du skal vælge dit nye gulv.

Husk på at et nyt gulv skal passe til din bolig og rummenes størrelse og anvendelse. Det skal samtidig være så tidløst, at det stadig passer, selvom du skifter møbler ud, maler væggene i en ny farve eller eller på anden måde ændrer i interiøret.

Tænk både æstetik og funktionalitet, når du vælger dit nye gulv.

Trægulve

Dækker over flere forskellige former for gulv, hvor der indgår træ i forskellige udgaver. Det er ikke alle trægulve der er massive. Mange udgaver laves nu om dage med forskellige lag, hvoraf toplaget er massivt træ.

Et trægulv kan være ubehandlet eller det kan behandles med olie, lasur eller lak. Trægulve er smukke, men de kræver en del pleje og vedligeholdelse.

Desuden slides træ, så det vil være nødvendig at slibe dem fra tid til anden. Det er specielt vigtigt at kende toplagets tykkelse, hvis du skal slibe på ikke massive trægulve.

Vær opmærksom på at pletter på et ubehandlet trægulv kan være umulige at fjerne.

 • Massive trægulve
 • Lamelgulve
 • Parketgulve

Støbte gulve

Støbte gulve har ingen samlinger, de består af en hel, ubrudt flade. Det kan have mange fordele i forhold til både fugt, holdbarhed og vedligeholdelse.

Den ubrudte flade giver nemlig ikke mulighed for, at fugt kan trænge igennem, det giver dig et bedre indeklima. De støbte gulve ligger alle i den gode ende, hvad angår vedligeholdelse. Det betyder, at du ikke skal ofre megen tid på at vedligeholde dem.

Holdbarheden og slidstyrken er også i top, så kan du lide looket på de støbte gulve, er det ikke et tosset valg. Dog skal du være opmærksom på, at støbte gulve kan være vanskelige at fjerne igen.

Støbte gulve er super flotte og moderne til den rå og nordiske stil.

 • Betongulve
 • Terrazzogulve
 • Epoxygulve

Klinke- og stengulve

Denne form for gulve findes i flere udgaver, både med eller uden toplakering. Det er en velkendt og meget brugt form for gulvbelægning. Den er holdbar og kræver ikke meget vedligeholdelse.

Naturstensgulvene, som for eksempel marmor, giver et eksklusivt udseende i badeværelset, en stor hall eller i køkkenet.

Dog skal du være opmærksom på, at mange af de ubehandlede klinke- og stengulve skal renholdes med specielle rengøringsprodukter. Overfladen er nemlig ikke syrefast, så derfor må du ikke rengøre med skrappe rengøringsmidler.

Selv om disse gulve er holdbare, skal du passe på med at tabe tunge ting på dem, for det kan give hakker eller afskalninger i overfladen.

Vælg et neutralt eller let basisk rengøringsmiddel (pH 7-10) til rengøring af klinke- og stengulve.

 • Klinkegulve
 • Flisegulve
 • Naturstensgulve

Andre gulvtyper

Her finder du øvrige gulve, som ikke er dækket af de ovennævnte kategorier. Til gengæld er der tale om velkendte gulve. Gulvene i denne kategori er lidt en blandet landhandel. Nogle af gulvene lægges i hele stykker, mens andre lægges som trægulve. Linoleumsgulvet er det mest holdbare gulv, der heller ikke kræver meget vedligeholdelse.

Gulvtyperne i denne kategori ligger alle den lidt billigere ende af skalaen, og de er super anvendelige til mange forskellige rum.

Selv om et laminatgulv kan ligne et trægulv til forveksling, kan det ikke slibes. Det er nemlig en plastlaminat, der er lagt på som overflade.

 • Laminatgulve
 • Linoleumsgulve
 • Vinylgulve

Et undergulv kan være nødvendigt

Hvis undergulvet, som dit nye gulv skal lægges på er meget ujævnt, kan det være nødvendigt at lægge et stabilt undergulv. Hvis ikke undergulvet etableres først, kan du få store problemer med dit nye gulv.

Det kan være alt fra knirkelyde, revner, ustabilitet eller gyngende områder.

Undergulvet kan nivelleres ved hjælp af træplader eller selvnivellerende gulvspartel. Det bestemmes til dels af, hvilken type gulv du skal have lagt.

Det er god fornuft at rette sig efter producentens anvisninger

De fleste producenter anfører de forholdsregler man skal tage, for at lægge gulvet så optimalt som muligt. Herunder også, hvis der stilles specielle krav til undergulvet.

Det er vigtigt at du læser alle anvisninger og eventuelle forbehold i forhold til produktgarantien. Ellers kan du risikere, at skader som følge af forkert gulvlægning eller et manglende underlag ikke er dækket af garantien.

Tjek altid produktgarantien grundigt på det gulv du påtænker at købe. Så ved du på forhånd hvad garantien dækker.

Gulvlægning er hårdt arbejde og kræver en vis grundviden

At lægge et nyt, flot gulv, er hårdt arbejde. Det er ikke bare lige noget man hurtigt får ordnet. Der skal arbejdes på knæene og det er vigtigt at bevare det store, forkromede overblik. Ellers kan det hurtigt gå galt.

Du skal tænke på, om gulvet skal lægges på tværs eller på langs i rummet, du skal have styr på et eventuelt mønster i gulvet og du skal som minimum have lommeregner, vaterpas, tommestok og sav klar.

Dit gulv afgør, hvordan det skal lægges. Skal det samles med fer og not, er det et klik system eller skal det limes på underlaget?

En professionel gulvlægger har taget en lang uddannelse og har derfor indsigt i og styr på alle aspekter af gulvlægningen. Han har styr på beregninger, underlag, gulvtyper og alt andet, der er vigtigt for at kunne lægge et smukt, robust og funktionelt gulv.

For dig betyder det, at du kan være helt sikker på et professionelt resultat, der holder i mange år.

Vidste du, at en uddannelse som gulvlægger tager 4 år?

Artiklen er skrevet af
Skriv til Frank

Frank har en professionel baggrund som tidligere håndværker, men gør sig i dag primært i egne gør det selv projekter i hjemmet og i haven. Når Frank omtaler sig selv, så er det i retning af, at han bestemt IKKE er født med 10 tommelfingre.

Her får du svar på de spørgsmål, som de fleste mennesker spørger om, når de skal have lagt nyt gulv. Der er derfor stor chance for, at du også har tænkt over en eller flere af ting, der bliver spurgt om her.

5 ofte stillede spørgsmål i forbindelse med gulvlægning

Ja, du kan sandsynligvis godt slibe på et parketgulv. Et parketgulv kan være bygget op på flere forskellige måder. Det er tykkelsen på det øverste lag massive træ, der afgør, om gulvet kan slibes. Parketgulvet er ikke et massivt trægulv, men sammensat af flere typer træprodukter, det kaldes også for lamelgulv eller lamelparket. Før i tiden var et parketgulv i massivt træ.

Tykkelsen på øverste lag kan variere fra 12 mm til 2 mm. På de billigste parketgulve, med 2 mm massivt træ, kan det være nærmest umuligt at slibe uden risiko for at mellemlaget, der oftest er spånplade eller krydsfinér, kan ses.

Parketgulvet er en flot gulvtype og den er ofte en del billigere end et massivt trægulv. Den kan være en perfekt løsning i rum, der ikke er meget trafikerede.

Hvis du ønsker et minimum af vedligeholdelse, skal du vælger alt andet end et trægulv. Om du vælger et betongulv, epoxygulv, laminatgulv, linoleumsgulv eller vinylgulv, er et spørgsmål om din smag.

De fem nævnte gulve er alle stort set vedligeholdelsesfrie. Desuden er de slidstærke, vandtætte og skridsikre og holder sig flotte i lang tid. De er gode valg, hvis dit primære parameter er et nyt og vedligeholdelsesfrit gulv.

Specielt beton- og epoxygulve er meget moderne og stadig flere danskere vælger disse gulve.

Hvis du gerne vil have et trægulv, der er så stærkt som muligt, skal du vælge en af de træsorter, der er klassificeret som hårde. Det er den type trægulve, som ikke er så modtageligt for trykmærker fra hæle og møbler.

De bløde træsorter er blandt andet fyr, gran og douglasgran. Her skal du være forsigtig med tunge møbler, høje hæle og stoleben, for de kan efterlade trykmærker i træet. Vælg i stedet sorter som ask, bøg, eg eller teak, for de er mere hårdføre og stærke.

Et massivt trægulv er et dyrt valg, derfor kan det godt betale sig at vælge den helt rigtige træsort.

De fleste slags gulve egner sig fint til gulvvarme. Der er dog nogle enkelte ting, du skal være opmærksom på. Blandt andet skal du sikre dig, at produktgarantien også gælder, når du montere gulvvarme under gulvet.

Enkelte gulvtyper, som for eksempel massivt træ og vinyl, har begrænsninger for, hvor varm overfladen må blive. Det er sjældent et problem, men ikke desto mindre vigtigt at vide. Det kan betyde, at du ikke kan få fuldt udbytte af din gulvvarme.

Et svømmende gulv er et nyt gulv, der er lagt ovenpå det eksisterende gulv, med et mellemlag i mellem. Gulvet er ikke fastgjort til undergulvet - deraf betegnelsen svømmende gulv. Det er ikke altid muligt at lægge det nye gulv ovenpå det gamle. Kan det lade sig gøre, er der flere fordele ved et svømmende gulv.

Der er mulighed for at lægge et isolerende lag mellem det gamle og det nye gulv, så det føles rart og lunt. Desuden vil et svømmende gulv have en lyddæmpende effekt, så det ikke larmer så meget, når man går på det.

Bedøm denne artikel
23 stemmer, gennemsnit: 4.5 / 5