Montering af toilet, hvad koster det? (Se pris & guide)

Montering af toilet, hvad koster det? (Se pris & guide)

Er du selvbygger eller medbygger og skal du have monteret dit første toilet i dit nye hjem - eller trænger toilettet i din nuværende bolig til at blive skiftet ud? Læs med her, hvor du får brugbar information om priser på montering af toilet, hvad du selv må klare og gode tips og nyttig viden om valg af toilet og montering af toilet.

Af Ombyggernes håndværker
Indholdet er opdateret torsdag d. 22. juli 2021 og er oprindeligt udgivet onsdag d. 9. juni 2021.

Købsguide

Guide til montering af toilet

Et funktionsdygtigt toilet er uundværligt. Vi bruger det flere gange om dagen og kan slet ikke forestille os en hverdag uden et toilet. Men toiletter bliver også slidte og gamle og må skiftes ud.

Vælg dit nye toilet med omhu, for du kan spare mange penge med det rigtige valg. Orienter dig godt om dine muligheder, inden du investerer i dit nye toilet.

Vil du gerne spare på dine udgifter, kan du altid overveje, om du er i stand til at afmontere dit gamle toilet selv og måske endda montere dit nye toilet.

3 nyttige råd omkring montering af toilet

 1. Er du usikker på om dit nuværende toilet bør udskiftes - kan den billigste løsning være at få en VVS montør til at kigge på det.
 2. Vil du selv montere dit nye toilet - så vær sikker på, om dine installationer opfylder kravene for, at du selv påtager dig arbejdet.
 3. Få altid gratis tilbud på din opgave - så kan du frit vælge det bedste tilbud fra en VVS montør.

Hvad koster montering af toilet?

Der findes ikke en fast pris for montering af toilet. Det kommer nemlig helt og holdent an på...

 • Hvilken slags toilet du skal have monteret
 • Om du skal have afmonteret dit nuværende toilet
 • Hvordan din rørføring er lavet
 • Om dit gulv er plant

Som udgangspunkt starter priserne på omkring 1.000 kroner for montering at et helt almindeligt standard toilet. Hertil kommer naturligvis prisen for selve toilettet og de eventuelle ekstra dele, der skal bruges ved monteringen.

Men som med alt andet arbejde, varierer prisen fra VVS montør til VVS montør. Desuden skal regne med, at montering af for eksempel et væghængt toilet er højere.

Hvis du vil være sikker på et få opgaven lavet til den bedste pris, kan det bedst betale sig for dig, at bede om gratis og uforpligtende tilbud fra VVS montører i dit område.

Du kan med fordel benytte dig af vores gratis service, så er du nemlig fri for at ringe rundt på må og få. Her kan du klare det hele på en gang og på et hvilket som helst tidspunkt, der passer dig bedst.

Udfyld formularen ved klik på linket nedenfor, så grundigt som muligt, så sender vi din opgave videre i udbud til de håndværkere, der kan klare opgaven. Du får de gratis tilbud direkte i din indboks, hvorefter du nemt kan vælge det tilbud, der tiltaler dig mest.

Må jeg selv foretage montering af toilet?

Du må selv montere toilettet, hvis den nuværende installation er lovlig og der er lukkehane (ballofix eller stopventil) indenfor boligen. Den sidder som regel lige bag toilettet, i forbindelse med vandrørene. Det er den, der sørger for, at du kan lukke for vandtilførslen til toilettet.

Desuden skal det nye toilet have samme tilslutningsmåde, som det gamle toilet, for at du selv må have lov til at stå for monteringen.

Hvis ikke du har en stopventil eller en ballofix, må du ikke selv hverken afmontere eller montere dit toilet. Så skal du lade en professionel VVS montør klare arbejdet for dig. Han vil også kunne montere en stopventil for dig.

Desuden skal du overveje, om ikke en VVS montør er den bedste løsning, hvis…

 • Toilettet skal monteres et andet sted på badeværelset
 • Det nye toilet er en anden form for design, end det gamle
 • Din viden om rørføringer, kloakker og generelt gør der selv arbejde, er ikke eksisterende

Her er det nemlig ikke bare et spørgsmål om at montere dit nye toilet, på den samme både som dit gamle toilet.

I det hele taget bryder rigtig mange mennesker sig ikke om at håndtere hverken gamle eller nye toiletter. Og når arbejdet samtidig involverer både vand og kloak, så er det som sådan helt forståeligt.

Personligt ville jeg heller ikke gå i gang med arbejdet, med mindre jeg havde kendskab til arbejdet med korrekt forbinding til både kloak og vand. Jeg ville være konstant bekymret over, om jeg nu også havde lavet det korrekt og forsvarligt.

Vigtig viden, hvis du selv ønsker at montere dit toilet

 • Hvilken slags lås har dit nuværende toilet og hvilken slags lås har dit nye toilet?

  Der findes primært 3 forskellige gulvstående toilettyper, nemlig toilet med:

  • Skjult S-lås
  • Synlig S-lås
  • P-lås med lodret eller vandret tilslutning
 • Har du det rette værktøj til rådighed?

  Det kræver en del værktøj, når du skal montere toilettet, vær sikker på du det hele til rådighed.

 • Sørg for at skifte klosettilslutningen, hvis det er muligt.

  Så minimerer du nemlig risikoen for lugtgener fra kloakken.

 • Tjek at dit nye toilet står i vater

  Specielt hvis du har et ældre hus, hvor gulvene ikke altid er helt lige.

 • Afslut med en rengøringsvenlig kant mod gulvet

  Du kan fuge toiletkanten mod gulvet med en lyncement eller en silikone, alt efter hvad du synes bedst om.

Er du i tvivl om selv den mindste lille ting, bør du afklare tvivlen inden du går i gang. Enten ved at tale med en medarbejder der hvor du køber det nye toilet eller med en professionel VVS montør.

Montering af nyt toilet kræver afmontering af gammel toilet

Med mindre du er i færd med at lægge sidste hånd på værket i et helt nyt hus, har du et gammelt toilet, der først skal afmonteres, inden det nye toilet kan monteres.

Reglerne for afmontering af toilet er akkurat de samme, som for montering af toilet. Du må gerne selv afmontere dit gamle toilet, såfremt du har adgang til en ballofix / stopventil i boligen.

Du må gerne afmontere dit gamle toilet, selv om dit nye toilet tilsluttes på en anden måde. Du må blot ikke selv montere det nye toilet.

Montering af væghængt toilet

Et væghængt toilet er meget moderne og sælges ofte med bemærkningen om, at det også er pladsbesparende.

Det er en sandhed med modifikationer, for hvor det almindelige toilet har cisternen monteret i forbindelse med toilettet, har det det væghængte toilet en cisterne, der skal placeres bag toilettet, sammen med afløbet.

For at de kommer til at se så flot ud som muligt, monteres der for det meste en kasse eller en ekstra væg, som den væghængte kumme monteres på. Det betyder, at er dit badeværelse ikke så stort, så skal du være sikker på, at der er plads til denne form for toilet.

Har du ikke haft et væghængt toilet monteret tidligere, skal du have en VVS montør til at installere det.

Bonusinfo - løber dit toilet?

Løber dit toilet, skal du tilse det med det samme, for det kan nemlig koste dig mange tusind kroner på din vandregning. Oftest er der tale om…

 • Ventilpakning eller ventilstempel skal skiftes - pakning eller stempel skiftes.
 • En utæt bundventil - du skal skifte pakningen.
 • Småsten fra vandanlægget ved vandtilførslen - du fjerner dem nemt med fingrene.
 • Tilkalkning af cisternen - du skal afkalke den med et afkalkningsmiddel til cisterner.

Tag et tjek i cisternen i den rækkefølge der er angivet ovenfor. For det hjælper ikke noget af afkalke cisternen, hvis problemet er en pakning, der skal skiftes eller nogle småsten, der skal fjernes.

Fortsætter dit toilet med at løbe, bør du få besøg af en professionel VVS montør, der kan foretage en fejlsøgning på dit toilet. Det er der selvfølgelig en lille udgift forbundet med, men det er intet at sammenligne med de ekstraudgift du kan risikere med et konstant løbende toilet.

Løber dit toilet, er der I bedste fald er der tale om nogle hundrede kroner i ekstraudgift - i værste fald så kigger du måske nærmere på 10.000 kroner om måneden - lige ud af vinduet på et - med et løbende toilet.

Tjek derfor med jævne mellemrum dit vandforbrug på måleren. Du kan også vælge at købe en vandalarm, der giver lyd fra sig, hvis toilettet løber.

En vandalarm kan fås til priser helt ned til nogle få kroner.

Spar mange penge på din vandregning ved at vælge det rigtige toilet

Har du ikke et 2-skyls eller lavskyls toilet i dag, så skal du regne med, at hvert skyld cirka er lig med 12 liter vand. Når du skal ud kigge på nyt toilet, så er der virkelig mange penge at hente, hvis du kigger på de toiletter, der enten er lavtskyllende eller som har en 2-skyls funktion.

2-skyls toilettet giver dig mulighed for et lille og hurtigt skyld, der bruger 3 liter vand og et større skyl, der bruger 6 liter vand. Det betyder, at du kan gå på toilettet 2 - 4 gange, før du har brugt de 12 liter vand, som et gammelt toilet anvender til et enkelt skyl.

En hurtig hovedregning giver dig altså mulighed for at spare minimum 50 % på den del af vandregningen, som går til toilettet. Det bliver nemt til den del penge i længden.

Find de bedste priser på en professionel montering af toilet

Vælger du at lade en professionel fagmand klare montering af dit toilet, er du under alle omstændigheder bedst tjent med, at indhente tilbud fra to eller flere VVS montører.

Det kan du gøre ved at ringe rundt til VVS firmaer nær dig eller du kan gøre det nemmere for dig selv, ved at sende din opgave videre via. formularen, som du finder på linket nedenfor. Det er både gratis og uforbindende for dig - og så er det samtidig tidsbesparende.

Beskriv din opgave så grundigt som muligt, send den afsted og afvent dine tilbud, som du modtager direkte i din indbakke.

6 ofte stillede spørgsmål til montering af toilet

Mit toiletgulv er ikke helt lige, kan jeg selv bygge op, så toilettet er i vater?

Ja, du kan godt selv understøtte toilettet, så det står i vater - men du skal være fiks på fingrene. Du kan for eksempel gøre det ved hjælp af styreklodser, der er beregnet til at nivellere underlaget. Er du i tvivl, så søg hjælp eller lad en VVS montør klare arbejdet for dig. Så er du sikker på et perfekt, stabilt og holdbart slutresultat.

Min afløbsinstallation er lavet i støbejern, skal jeg være opmærksom på noget?

Er din afløbsinstallation i støbejern, skal du være opmærksom på højden af selve muffen. Jeg går ud fra, at du bor i en ældre bolig, for der er her man oftest ser støbejernsinstallationerne, som regel i forbindelse med et toilet med synlig S-lås. Vælger du et nyt toilet med skjult S-lås, kan du risikere, at selve den synlige støbejernsmuffe er for høj. Det kan lade sig gøre at gøre den kortere, men her bør du alliere dig med en VVS Montør, så ikke selve rørføringen bliver beskadiget.

Kan en VVS montør også lave den kasse, som et væghængt toilet skal monteres på?

Nej, det er ikke VVS montøren der laver en kasse eller en væg til dit nye, væghængte toilet. Alt efter hvilket materiale den skal laves i, er det enten en tømrer eller en murer. Det der dog vigtigt, at der er forholdsvis nem adgang til cisterne og afløb, såfremt du har brug for at kunne skifte en pakning eller tilse installationen.

Hvornår kan eller skal man vælge et nyt toilet med P-lås?

Et toilet med P-lås kaldes og et universaltoilet. Det er fordi det kan tilsluttes både vandret og lodret, alt efter hvor dit gamle toilet har siddet. Det kan således erstatte både et væghængt toilet, med afløb i væggen og et gulvstående toilet, med afløb i gulvet. Det egner sig også godt, hvis toilettet skal monteres diagonalt i et hjørne.

Hvis jeg selv monterer toilettet, dækker forsikringen så, hvis der sker noget med installationerne?

Nej, din forsikring dækker ikke hvis du ved et uheld kommer til at beskadige kloakrør eller vandtilførslen. Det har som sådan ikke noget at gøre med, at du er privatperson, for det er jo et stykke arbejde, du gerne selv må lave. Men forsikringen dækker kun, hvis du finder skjulte fejl og mangler på installationerne i din bolig. Spørg dit forsikringsselskab inden du går i gang med arbejdet, så er du helt sikker på, hvad din forsikring dækker. Ellers kan du benytte dig af professionel hjælp, så du hurtigt og bekymringsfrit kan nyde synet af dit nye toilet.

Er det helt ærligt overhovedet svært selv at montere det nye toilet selv?

Nej, det er ikke svært selv at montere et nyt toilet - hvis man ved hvordan man gør. Men sådan er det jo i sagens natur med alle former for opgaver. Nogle vil bestemt ikke gå i kast med dem, mens andre med glæde kaster sig ud i det. Har du mod på udfordringen og overholder dine installationer reglerne for at klare opgaven selv, så er det bare om at gå i gang.

Artiklen er skrevet af
Skriv til Frank

Frank har en professionel baggrund som tidligere håndværker, men gør sig i dag primært i egne gør det selv projekter i hjemmet og i haven. Når Frank omtaler sig selv, så er det i retning af, at han bestemt IKKE er født med 10 tommelfingre.

Bedøm denne artikel
21 stemmer, gennemsnit: 4.6 / 5