Nedrivning af væg? Se priser, tips & regler (Pas på gulvet!)

Bliv klogere på de faktorer du skal være opmærksom på, hvis du skal have revet en væg ned i din bolig. Få dybdegående og brugbar information om nedrivning af vægge og hvorfor, du skal gå forsigtig til værks. Du får samtidig mulighed for at finde den bedste pris på nedrivning af væg, når du gerne vil have sikkerhed for et godt resultat ved at anvende en professionel håndværker til opgaven.

Af Håndværker
Indholdet er opdateret onsdag d. 26. maj 2021 og er oprindeligt udgivet onsdag d. 5. maj 2021.

3 vigtige råd for nedrivning af væg - læs dem inden du river din væg ned

 1. Undersøg din væg - ikke alle vægge er ens. Nogle har vigtige funktioner for dit hus. Dem skal du tage ekstra vigtige forholdsregler med, når du river dem ned.
 2. Tjek væggen for skjulte rør og ledninger - gå forsigtigt til værks, når du starter nedrivningen, så du undgår at beskadige eventuelle rør og ledninger.
 3. Læs op på lovgivningen - så du ikke laver noget ulovligt, når du river en væg ned.

Nedrivning af væg kan gøre din bolig nutidig og moderne

Store, åbne rum, godt lysindfald og luft mellem møblerne er vejen frem for nutidens boligejere. Det er for det meste efter den standard, de nye huse opføres, for det er det, vi danskere vil have.

Tiderne skifter - også når det drejer sig om udformningen og indretningen af vores boliger. Men de store og åbne rum kommer ikke af sig selv. Specielt ikke, hvis du ejer et ældre hus.

For de ældre huses vedkommende, er de ofte præget af mange og små værelser, køkken i et rum for sig og en spisestue i et rum for sig. En mindre stue og rigtig mange døre.

Der er ikke noget at sige til, at en ændring er ønskelig. Det kræver som udgangspunkt, at du river en væg eller to ned.

Man bør træde varsomt og gøre sit forarbejde grundigt, når man påtænker at rive vægge ned i sin bolig. Nogle vægge har en vigtig funktion for boligens stabilitet, mens andre alene fungerer som rumdelere.

Det er derfor vigtigt at kende væggens funktion, før man starter nedrivningen - ellers kan de gå grueligt galt.

Nedrivning af en eller flere vægge kan faktisk øge værdien af din bolig betragtelig.

Det koster nedrivning af væg

Prisen på nedrivning af væg afhænger af flere forskellige ting, som for eksempel:

 • Er væggen bærende, stabiliserende eller afstivende
 • Er der tale om en bindingsværksvæg eller en elementvæg i beton
 • Bor du i lejlighed eller hus
 • Størrelsen på væggen
 • Er dit bolig i en eller flere etager

Nedrivning af væg er ikke den mest omkostningstunge opgave at få udført. Især ikke, hvis der alene er tale om en rumopdelende væg, der ikke kræver ekstra foranstaltninger eller opmærksomhed.

Er der tale en bærende væg, vil prisen være højere, for her kræver opgaven understøtning af loftet mens nedrivningen pågår.

Efterfølgende skal der indsættes blivende afstivning og understøttelse. Det vil som oftest være en jernstiver, der lægges langs loftet i dele af eller hele væggens længde. Nogle gange kan det være nødvendigt at montere en vertikal søjle, hvis væggen er meget lang.

Når du skal have fjernet en bærende væg, skal der altid foretages en statisk beregning, så området afstives og understøttes permanent i det omfang, det er nødvendigt. Denne beregning kan en arkitekt eller en byggesagkyndig lave for dig.

Som du kan se, er der mange forskellige ting, der kan påvirke prisen på nedrivning af væg.

Tager vi udgangspunkt i en nedrivning af en bærende væg, der alene kræver understøttelse af en horisontal jernstiver, vil prisen ligge i omegnen af kr. 5.000 - hertil kommer prisen for de statiske beregninger.

Benyt dig af vores gratis og uforpligtende tilbud, så du selv kan vælge den bedste deal.

Minimer dine udgifter ved nedrivning af væg

Du kan vælge at minimere dine udgifter til en professionel håndværker, ved at påtage dig alle eller en del af de opgaver, som ikke kræver specialviden på området.

Du kan for eksempel sørge for bortkørsel af murbrokker og den efterfølgende oprydning. Har du selv eller har du mulighed for at skaffe robuste plader, til at beskytte dit gulv med, så kan du også stå for denne opgave.

Må jeg selv rive vægge ned?

Ja, du må gerne selv rive en væg ned. Du skal dog ikke bare svinge hammeren, før du har undersøgt, om den væg du vil rive ned er:

 • En bærende / stabiliserende / afstivende væg
 • En bindingsværksvæg
 • En elementvæg i beton

Ved disse former for vægkonstruktioner skal du nemlig gå forsigtigt til værks. Væggene kan ikke uden videre fjernes, som en rumdelende væg kan. Ellers kan du risikere, at dit hus tager uoprettelig skade.

Du skal være opmærksom på, at nedrivning af en bærende væg altid kræver en statisk beregning, så området altid understøttes korrekt.

Når du fjerner en bærende, stabiliserende / afstivende væg, er det vigtigt at det gøres korrekt. Ellers kan du risikere, at dit bolig bliver ustabil og det kan medføre skader som:

 • Revner i lofter, gulve og andre indervægge
 • Skader i ydervægge, der arter sig som sætningsskader
 • Kollaps af eventuel etageadskillelse
 • Kollaps af hele din bolig
 • Alvorlig personskade

Som du kan se, kan det have alvorlige og omkostningstunge konsekvenser, hvis arbejdet ikke udføres korrekt.

Bor du til leje, må du under ingen omstændighed rive vægge ned i boligen. Hør din udlejer om projektet kan gennemføres, hvis du betaler udgifterne.

Det siger lovgivningen om nedrivning af vægge

Der er en del regler der skal følges, når du river vægge ned - også selv om det er i egen bolig.

 • Når du skal rive en bærende væg ned, skal du søge om byggetilladelse hos kommunen.
 • Du kan nøjes med at informere kommunen, hvis du skal rive en ikke bærende væg ned.
 • Bor du i ejerlejlighed, skal du altid søge om byggetilladelse - uanset om væggen er bærende eller ej.

Desuden skal du få lavet en statisk beregning, når du skal rive en bærende væg ned.

Sådan kan du undersøge, om væggen er bærende eller støttende

Den nemmeste måde at finde ud af, hvilken status din væg har, er at tjekke byggetegningerne for dit bolig. Det er ikke sikkert du har dem alle sammen selv, hvis du overhovedet har dem.

Du kan selv finde tegningerne på enten filarkiv.dk eller weblager.dk, hvor langt de fleste danske byggetegninger er scannet ind.

Om du finder dem i det ene eller det andet register, afhænger af, hvilken kommune du bor i.

Hvis slet ikke du får noget resultat, kan du prøve på din kommunes hjemmeside - her ligger de oftest under byggeri.

Har du stadig ingen succes med din søgning, så kontakt din kommune. Det er nemlig ikke alle kommuner, der ønsker at gøre byggetegningerne offentligt tilgængelige i de angivne registre.

Tjek alle de tegninger der ligger på din matrikel - ikke kun de originale byggetegninger, så er du opdateret på eventuelle ændringer foretaget af tidligere ejere.

Pas godt på dine gulve, når du skal rive en væg ned

Nedrivning af væg sviner og støver - desuden er der stor risiko for, at dine gulve tager skade, når store murbrokker, mursten og cement rammer det.

Det er som oftest en nødvendighed, at du lægger robuste plader ud på de eksisterende gulve, for at beskytte dem. Ellers kigger du på en anseelig ekstraudgift, hvis murbrokkerne ødelægger dine gulve.

Vil du gerne undgå, at murstøvet breder sig til din øvrige bolig, kan det være en fordel at hænge et støvfang op.

TIP: Bær altid sikkerhedshjelm, ansigtsværn og støvmaske, når du går i gang med nedrivning af væg.

Dine fordele ved at få professionel hjælp i forbindelse med nedrivning af din væg

Du vil sikkert kunne klare nedrivning af en ikke bærende væg selv, måske med hjælp fra et par handy venner. Men når det kommer til bærende vægge, skal du under alle omstændigheder have udarbejdet statiske beregninger hos en fagmand.

Du skal også leje udstyr, der kan løfte den jernstiver, der skal monteres og du skal helt sikkert have flere hjælpere til denne den af opgaven.

Den forholdsvis lave pris på at få foretaget nedrivningen af en professionel håndværker, kan stort set altid godt betale sig. For med en egnet håndværker kan du være sikker på, at:

 • Arbejdet udføres korrekt
 • Din bolig forbliver stabil og funktionel
 • Der ikke tilstøder skader på andre bygningsdele
 • Resultatet bliver lige, som du ønsker det
 • Du ikke behøver bekymre dig om din og familiens sikkerhed

Når du nu ved, hvor galt det kan gå at pille ved bærende vægge uden det fornødne kendskab, kan det være en udgift, der er givet rigtig rigtig godt ud.

Det betyder nemlig at du kan nyde dit store, åbne køkken alrum eller det lækre, rummelige hjemmekontor - eller hvad din ombygning nu lige vedrører.

Vælg altid en håndværker der er medlem af BygGaranti ordningen - det giver dig en ekstra sikkerhed.

Få nemt de bedste tilbud på nedrivning af væg - helt gratis

Hos os vil du hurtigt og ubesværet kunne modtage de bedste tilbud fra professionelle håndværkere. Udfyld skemaet og få de bedste tilbud direkte i din indbakke.

Det kræver kun en lille smule af din tid, ellers er det fuldstændig gratis og uforpligtende at modtage tilbud fra os.

Håndværkerne, der giver dig tilbuddene, er alle professionelle og registreret med dansk CVR nummer. Det er din sikkerhed for kvalitet.

Artiklen er skrevet af
Skriv til Frank

Frank har en professionel baggrund som tidligere håndværker, men gør sig i dag primært i egne gør det selv projekter i hjemmet og i haven. Når Frank omtaler sig selv, så er det i retning af, at han bestemt IKKE er født med 10 tommelfingre.

Nedrivning af væg i boligen er et område, der kan give anledning til rigtig mange spørgsmål. Få svar på de 5 oftest stillede spørgsmål her.

5 ofte stillede spørgsmål til nedrivning af væg

Ja, du skal altid informere din kommune, hvis du nedriver en væg. Også selv om det bare er en rumopdelende væg. Hvis ikke du overholder de regler der er for nedrivning af væg, kan du senere hen, hvis du har solgt din bolig, komme til at hæfte for ændringer, som ikke er godkendt og som har forårsaget problemer for den nye ejer.

Du skal også huske, at du skal søge om byggetilladelse, hvis du foretager en større ombygning af din bolig - herunder hører nedrivning af bærende vægge. Du skal altid søge om tilladelse, hvis du bor i lejlighed.

Er du i tvivl, kan du altid kontakte din kommune - den kan give dig et endeligt svar.

Nej, du kan ikke forsikre dig mod fejl i forbindelse med nedrivning af væg. I hvert fald ikke, hvis du selv laver fejlen.

Der findes vist ikke nogen forsikringsselskaber, der vil forsikre dig mod de såkaldte "dumme fejl" eller din mangel på korrekt information om dine vægge.

Ja, du kan benytte alle slags håndværkere til at rive din væg ned - i princippet. For det er ikke alle håndværkere, der er lige egnet til opgaven.

Du kan med fordel benytte en murer, som er vant til at arbejde med husbyggeri. Du kan også anvende et nedrivningsfirma, som er vant til at arbejde med nedrivningsopgaver.

Nej, der findes ingen nem huskeregel, for at identificere de bærende vægge i din bolig. Vores boliger er opført som typehuse, murermestervillaer og arkitekttegnede villaer, der hver især har deres kendetegn i forbindelse med opførelsen.

Der kan være lavet efterfølgende ændringer, som der skal tages højde for. Derfor er alle husets byggetegninger - både gamle og nyere - vigtige. Alternativt skal du have en byggesagkyndig til at kigge på dit hus.

Ja, der er garanti på arbejdet hvis du vælger en professionel håndværker til nedrivning af din væg.

Det er vigtigt at du vælger en håndværker, som har dansk CVR nummer og er medlem af BygGaranti Ordningen. Med denne ordning følger nemlig en automatisk sikkerhed for dig.

Bedøm denne artikel
21 stemmer, gennemsnit: 4.8 / 5