Omfugning af murværk, hvad koster det? (Se pris & guide)

Omfugning af murværk, hvad koster det? (Se pris & guide)

Bor du i en murstensvilla og har dine fuger set bedre dage, så kan det være at du skal have lavet en omfugning. Læs mere om, hvad en omfugning koster og hvorfor det er vigtigt at holde et vågent øje med husets fuger. Om du selv må omfuge og alt det vigtigste, som du skal være opmærksom på i forbindelse med omfugning.

Af Ombyggernes håndværker
Indholdet er opdateret onsdag d. 28. juli 2021 og er oprindeligt udgivet onsdag d. 21. juli 2021.

Hvad koster omfugning af dit murværk?

Omfugning af murværk koster et sted mellem 350 kr. og 500 kr. pr. m2.

Prisen på omfugning varierer en del. Det gør den naturligvis, fordi der er forskel på fuger og hvor meget skade de har taget. Det har betydning for, hvor dybt der skal fræses, for at nå ind til en fast fuge. Det hjælper nemlig ikke noget på dine fugers problem, at der lægges ny fuge på den beskadigede fuge, for den har ikke mulighed for at hæfte, som den skal.

Der kan også være andre problemer, der gør opgaven dyrere. Det kan være beskadigede mursten, der skal skiftes, sætningsskader i dit murværk eller måske har din hulmur fået uønskede gæster i form af murbier.

Desuden kommer prisen an på, om det er hele murværket eller dele af murværket, der skal omfuges. For det ses ofte, at problemet som sådan ikke er den nuværende fuges skyld, men nærmere naturens hånd, der er hård ved en enkelt mur.

Slagregn og meget sol kan være hårde ved dine fuger. Resten af fugerne i murværket kan sagtens være i fin form, hvorimod de på den udsatte mur, bør skiftes.

Som du kan læse, er der meget der kan påvirke din pris for omfugning af murværk. Desuden er der variation i de kvadratmeterpriser, som de forskellige murerfirmaer har. Som udgangspunkt ligger de mellem 350 og 500 kroner. Så ligegyldigt om du skal have omfuget en enkelt mur eller hele dit murværk, kan din endelige pris variere en hel del.

Derfor kan der være mange penge at spare, hvis du vælger at få tilbud på din opgave. Tilbuddene skal naturligvis være både være gratis og uforpligtende - eller kan du nemt købe dig fattig i mere eller mindre gode tilbud fra murerfirmaer i dit område.

Det kan du gøre på mange måder. Du kan ringe rundt til de firmaer, du vil have tilbud fra eller du kan skrive til dem hver især, for de fleste håndværkere har en hjemmeside tilknyttet, hvor du har mulighed for at kontakte dem på mail.

Du kan også gøre det nemt for dig selv, ved at anvende vores helt gratis og ganske uforpligtende service. Udfyld formularen i ro og mag hjemme fra sofaen, så kvitterer vi med tilbud fra de kvalificerede murere i dit område.

Hvordan omfuger man murværket?

Hvis du sidder og tænker, at omfugning er en nem lille opgave, så har du både ret og uret. Tager du hånd om problemet når det opstår, er opgaven som oftest ikke besværet af andre problemer. Venter du derimod til i dine indervægge driver af fugt eller har synligt skimmelvækst, venter der en stor, kompliceret og noget dyrere opgave.

Her følger en kort beskrivelse af, hvad en professionel murermester vil foretage sig, inden han kan påbegynde og færdiggøre omfugningen at dit murværk.

Besigtigelse af murværket

I løbet af årene bliver dit facade udsat for vind og vejr. En muret facade kan holde til lidt af hvert, for murstenene er stærke og stort set vedligeholdelsesfrie. Murermesteren kigger dine fuger nøje efter, for at kende omfanget af problemet. Desuden tjekker han dit murværk for andre problemer og skader, der skal udbedres inden der omfuges.

Udbedring af eventuelle skader

Har murermesteren fundet andre skader, som for eksempel:

 • Alvorlige sætningsskader
 • Synlige fugtskader
 • Murbier
 • Beskadigede mursten

… skal disse skader udbedres, inden han går videre til selve omfugningen.

Udfræsning af fuger

Herefter skal dine fuger udfræses til passende dybde. Normalt skal der udfræses mindst 13 mm, men i nogle tilfælde må man udfræse det dobbelte eller mere. Opdager murermesteren her, at der tegn på fugt i hulmuren, er det noget der skal kigges nærmere på.

For fugten forsvinder ikke bare lige, fordi den bliver lukket inde og de allerede eksisterende skader, råd og skimmel, vil brede sig til dine indervægge.

Når der er opnået en tilfredsstillende dybde i de eksisterende fuger. Kan murermesteren starte med at lægge ny mørtel.

Ny fugemørtel lægges på

Mørtel er ikke bare mørtel, så mureren kan ikke nødvendigvis bare bruge det, der er billigst eller det, der lige står i bilen. Det kommer nemlig for en stor dels vedkommende an på, hvilken form for mørtel de nuværende fuger består af.

Der findes overordnet 2 typer af det bindemiddel, der samler mørtlen, de er

 • Hydrauliske bindemidler - primært cement
 • Ikke-hydrauliske bindemidler - primært kalk

Indenfor de 2 hovedtyper findes der flere forskellige slags mørtler og blandinger. Murermesteren ved ikke automatisk, hvilken type mørtel der er anvendt til dine fuger. Han kan til dels bestemme det via alderen på din bolig og den endelige typebestemmelse hentes via erfaring og viden.

Hvis der anvendes en mørtelblanding, der er grundlæggende anderledes end den nuværende, vil der opstå problemer med kompatibiliteten. Desuden er tykkelsen og konsistensen på mørtlen vigtigt. Er den for tynd vil den ikke kunne fylde hulrummene ud, er den for tyk, vil de ødelægge dine mursten af.

Derfor er valg af den rette mørtel helt essentiel for et professionelt og holdbart resultat.

Tag en snak med din murer om hvordan din fuge skal se ud, der er nemlig mange forskellige muligheder.

Forny dine fuger inden din bolig tager skade

Når fugerne ikke er i topform, kan du risikere alvorlige skader på dit hus. Jo længere tid der går, før du får udbedret fugerne, jo flere og større bliver skaderne. Du kan faktisk risikere, at der sker uoprettelig skade på din bolig.

Derfor er problemer med smuldrende og revnede fuger ikke noget, som du bør ignorere.

Når fugerne ikke er tætte, kan der trænge fugt og vand ind i hulmuren. Her kan det brede sig til eventuelle trækonstruktioner i hulmuren og trænge videre ind i dine indervægge. Fugten udvikler både skimmel og råd, hvilket giver et usundt og potentielt farligt indeklima.

Der kan gå længe, inden du opdager det. For manges vedkommende er det symptomer på det dårlige indeklima, der leder dem på sporet af problemet. I sådan et tilfælde, kræver det meget mere end en omfugning, at gøre dit hus sundt og sikkert igen.

Dårlige fuger kan betyde angreb af murbier, det sker for mange husejere. Når først bierne er flyttet ind i din hulmur, kan de forårsage store skader. Murbier er ikke sådan lige at komme af med igen. Forsøger du at tætne den fuge, de flyver ind og ud af, så laver de hurtigt en ny dør i en anden porøs fuge.

Det kan blive nødvendigt at fået professionelt skadedyrsfirma til at fjerne bierne, men det er en stakket frist. Hvis ikke du hurtigt får udbedret dine fuger, vil der flytte nye murbier ind hos dig.

Ved at være på forkant med dine fuger kan du sørge for, at der ikke tilstøder eller opstår alvorlige følgeproblemer. Det gør opgaven meget nemmere og dermed også billigere for dig.

Fugt er din boligs værste fjende - vær derfor opmærksom på tegn på fugt i sokler og mure.

Omfugning forlænger levetiden på din bolig

Der er ingen tvivl om, at en omfugning af din boligs murværk, vil give den en ansigtsløftning. Det er ikke et resultat der går ubemærket hen, for efter en veludført og professionel omfugning kan du regne med, at din bolig

 • Er sikret mod fugt og skadedyr
 • Fremstår flot og velholdt
 • Stiger i værdi

Dine nye fuger kan holde i masser af år - ja helt op til hundrede år, så det er ikke et problem, der igen trænger sig på. Skal du sælge dit hus, er der heller ingen tvivl om, at en omfugning vil pynte på din vurdering.

Skal du sælge din bolig, kan en flot og velholdt facade gøre underværker for pris og liggetid.

Kan jeg selv stå for omfugning af mit murværk?

Der er ikke nogen lovgivning, der forhindrer dig i selv at omfuge dit hus. Du skal bare være indstillet på, at det er hårdt og langsommeligt arbejde, hvor det betaler sig at være omhyggelig.

Desuden skal du være indstillet på, at der er en dårlig idé, hvis du ignorerer andre problematikker, som burde udbedres, inden du tager hul på omfugningen. Problemerne forsvinder ikke, fordi du ignorerer dem, tværtimod bliver de bare mere og mere alvorlige.

Mørtlen er en essentiel del af din succes, så her skal du virkelig have styr på den rette mørtel. Ellers kan du i bedste fald kigge på et stykke spildt arbejde og i værste fald, kigger du også på reparationer og udskiftning af flere mursten.

Omfugning er en opgave, du i hvert fald skal overveje meget nøje, før du giver dig i kast med arbejdet. Det sker sjældent, at vi almindelige mennesker kan præstere et professionelt og holdbart resultat.

Sådan kan du minimere dine udgifter til omfugning

Du kan spare en del penge på den endelige regning, hvis du selv laver den del af arbejdet, der ikke kræver fagviden. Du kan for eksempel selv klare

 • Udfræsning af fuger
 • Oprydning efter udført opgave
 • Bortskafning af affald

Her har du gode muligheder for faktisk at spare en hel del. Udfræsning af fliser alene, sænker din kvadratmeterpris med 100 til 150 kroner.

Vil du have de bedste tilbud på opgaven, så du kan se om budgettet holder, så udfyld vores formular og du får dine tilbud direkte i din indbakke.

6 ofte stillede spørgsmål til omfugning af murværk

Man skal tilsætte mørtlen tilslagsmateriale, hvad er det for noget?

Tilslagsmateriale er i murerfaget fagudtrykket for det materiale, der tilsættes mørtlen for bedre at kunne hærde. I lægmandssprog er der mestendels tale om enten fint sand eller strandsand.

Kan jeg dække murstenene ved at pudse facaden samtidig med omfugning?

Ønsker du en vandskuret eller helt glatpudset facade i forbindelse med omfugningen, kan det sagtens lade sig gøre. Den vandskurede facade er meget moderne og en god måde at give huset et mere strømlinet look. Du skal bare være opmærksom på, at der er lidt mere vedligeholdelse med en vandskuret eller pudset facade end med en murstensfacade.

Kan jeg betale mig fra at få en murer til at bestemme mørteltypen?

Du kan sikkert godt finde en murer, der kan give dig svar på, hvilken mørtel du skal anvende, når du omfuger. Hvad sådan en ydelse koster, har jeg desværre ingen idé om. Jeg kan forestille mig, at du vil komme til at betale for en time plus eventuel kørsel, for mureren bliver nødt til at bese fugerne, før han kan give dig svar.

Jeg har skader på en del mursten, kan jeg være sikker, på at de nye er i samme nuance?

Når skadede mursten skal skiftes, vil mureren altid finde nye mursten i samme nuance. Dermed ikke være sagt, at de ikke fremstår en smule anderledes end resten af murstenene. Der er trods alt forskel på nye og gamle mursten. Efter nogle år vil forskellen blive mindre. Du kan eventuelt vælge at vandskure din facade i sådan en situation. Så får du en flot, moderne og ensartet facade.

Hvordan ved man, om en revne i murværket er en sætningsskade?

Det kan være svært, hvis ikke umuligt, at bestemme om en revne er en sætningsrevne. Som en tommelfingerregel kan man sige, at en sætningsrevne oftest starter i soklen eller over et vindue og arbejder sig op i murværket. Ofte ses sætningsrevner i et murstenshus, med en meget karakteristisk musetrappe facon. Du bør kontakte en murer, så han kan bese din revne, hvis du har mistanke om, at det er en sætningsrevne.

Er det muligt at få en anden farve på fugen?

Du kan sagtens få en anden farve på den nye fuge, hvis du synes en anden farve passer bedre til dine mursten. Mørtlen kan tilsættes pigmenter i flere forskellige nuancer, så er gode muligheder for at finde lige netop den nuance du har i tankerne.

Artiklen er skrevet af
Skriv til Frank

Frank har en professionel baggrund som tidligere håndværker, men gør sig i dag primært i egne gør det selv projekter i hjemmet og i haven. Når Frank omtaler sig selv, så er det i retning af, at han bestemt IKKE er født med 10 tommelfingre.

Bedøm denne artikel
14 stemmer, gennemsnit: 4.5 / 5